ο Τυρός

Ο Τυρός βρίσκεται στο μέσο της επαρχίας Κυνουρίας. Απέχει τριάντα χιλιόμετρα από το Άστρος και είκοσι από το Λεωνίδιο. Ο Αργολικός κόλπος χωρίζει την περιοχή μας από την επαρχία Ερμιονίδας του νομού Αργολίδας, από το ιστορικό νησί των Σπετσών και λίγο πιο πέρα από τη γραφική Ύδρα.

Αποτελείται από το νέο οικισμό της Παραλίας και από τους παλιούς οικισμούς του Άνω και Κάτω Τυρού, των Σαπουνακαίϊκων και των Μελάνων.

Φτάνει κάποιος μέσω της εθνικής οδού Αθηνών - Τρίπολης έως τον κόμβο της Χαμοστέρνας και μετά, ακολουθώντας το δρόμο προς Άργος, θα μπει στον παραλιακό δρόμο προς Λεωνίδιο.

Η διαδρομή είναι μια από τις γοητευτικότερες της Ελλάδας, προσφέροντας με τους πολυάριθμους μικρούς κόλπους καταπληκτική θέα. Το ταξίδι από Αθήνα διαρκεί περίπου δυόμισι ώρες και από Τρίπολη μία ώρα. Λεωφορεία του ΚΤΕΛ προς τον Τυρό με τρία δρομολόγια την ημέρα από την Αθήνα και δύο από Τρίπολη εξυπηρετούν όσους προτιμούν το μέσο αυτό.

Από τον Τυρό, δύο φορές την εβδομάδα, γίνονται ολοήμερες εκδρομές για Σπέτσες και Ύδρα.

Η περιοχή του Δήμου Τυρού, διαθέτει έξοχες παραλίες που προσελκύουν πολλούς παραθεριστές κάθε χρόνο. Στο δρόμο από τον Άγιο Ανδρέα για τον Τυρό συναντά ο ταξιδιώτης τις παραλίες Κρυονέρι και Τσέρφο με τους μικρούς οικισμούς τους και στη συνέχεια τον μικρό παραθεριστικό οικισμό του Άγιου Χριστόφορου και την ωραία παραλία Ζαρίτσι στον ομώνυμο όρμο. Κοντά στα Πέρα Μέλανα και στα όρια με το Δήμο Λεωνιδίου, βρίσκεται ο οικισμός Λιβάδι με την ωραία παραλία του, αριστερά ο όρμος Κίσακας.